Промивка на носа упътване

Джала нети Промивка на носа премахва слузта и замърсяванията от носните пътища и синусите, като позволява на въздуха да протича безпрепятствено през тях. Помага за предотвратяване и лекуване на болести по дихателните пътища като синузит, облекчава астма, пневмония, бронхит и белодробна туберкулоза, мигрена. Помага при алергии, простуди и грип. Джала нети стимулира различните нервни окончания в носа, активизира мозъка, балансира, стимулира центъра на интуицията. Необходима ви е каничка за джала нети - керамична каничка за промивка на нос.
Снимка: Бхавани Йога център, Виена

promivka na nosa

ДЖАЛА НЕТИ – Промивка на носа – УПЪТВАНЕ

Подготовка: Необходима е нети лота (каничка за нети). Напълвате каничката  с топла вода, леко топла, не гореща, не хладка (около 25-27 С). Прибавяте сол – една равна чаена лъжичка на каничката вода. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин се предпазват слузните мембрани в носа – чрез физиологичен разтвор, който е 0.9% солен. Ако изпитате неприятно усещане в носа, това е признак, че солта във водата е или твърде малко, или твърде много. Опитайте с език преди да почнете – трябва да е леко солена, като вкуса на сълзите.

Техника: Началната поза е с леко раздалечени крака и навеждане малко напред – пред мивката. След това накланяте главата на една страна и отваряте устата, за да дишате през нея. Внимателно поставяте чучурчето на каничката в по-високостоящата ноздра, докато прилегне плътно в нея. Леко почвате да изливате водата в ноздрата, така че водата да започне да излиза през другата ноздра. Когато половината от водата премине през ноздрите, сваляте каничката, връщате главата в центъра и оставяте водата да изтече от носа. Изчистете слузта от носа, като внимателно го издухате. После с останалата част от водата продължавате през другата ноздра.

Следва изсушаване на носа: Запушете дясната ноздра с палец и леко издухайте няколко пъти през другата, за да излезе влагата от носа. Правите същото и с другата ноздра, а след това и с двете заедно. Тази практика отнема около 5 минути и при нормално състояние се прави 1 път дневно. За премахване на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до 3 пъти дневно.

Последователност. Най-добре е джала нети да се практикува сутрин. Но ако е необходимо, може да се изпълнява и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене.

МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВСЕКИ ДЕН! Ако я правите всеки ден или през, това ще повиши имунитета срещу простудни заболявания. Ще има хубав ефект върху кожата на лицето, очите, слуха и ушите, концентрацията и интуицията. Препоръчва се и при алергии, затруднено дишане, суха лигавица на носа, астма, бронхит.

Внимание: Водата трябва да минава само през носа. Ако вода навлезе в гърлото, това означава, че главата не е правилно наклонена. След практиката се уверете, че носът е добре подсушен. Не духайте носа твърде силно.

Противопоказания: Ако имате хронично кръвотечение от носа, не трябва да правите джала нети, без да се посъветвате със специалист.

Упътване за сутра нетипрочистване на носа с каучуково маркуче, а маркуче за сутра нети  може да закупите от Happygreen.bg 

Автор: Светла М. Благоева, Сертифициран Сатянанда Йога учител в Йога студио 108