Промивка на носа упътване

Джала нети Промивка на носа премахва слузта и замърсяванията от носните пътища и синусите, като позволява на въздуха да протича безпрепятствено през тях. Помага за предотвратяване и лекуване на болести по дихателните пътища като синузит, облекчава астма, пневмония, бронхит и белодробна туберкулоза, мигрена. Помага при алергии, простуди и грип. Джала нети стимулира различните нервни окончания в носа, активизира мозъка, балансира, стимулира центъра на интуицията. Необходима ви е каничка за джала нети – можете си изберете: здрава, лека и удобна, пластмасова каничка за промивка на нос или керамична каничка за промивка на нос.
Снимка: Бхавани Йога център, Виена

promivka na nosaУпътване за практиката: За целта е необходима нети лота (каничка за нети). Напълваме съда с топла вода, 25-27С, леко топла, не гореща, не студена. Прибавяме сол в пропорция една равна чаена лъжичка на каничката вода. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин предпазваме слузните мембрани в носа – правим си физиологичен разтвор. Ако изпитате неприятно усещане в носа, това е признак, че солта във водата е или твърде малко, или твърде много. Опитайте с език преди да почнете – трябва да е с вкуса на сълзите.

Техниката: Началната поза е с леко раздалечени крака и навеждане малко напред – пред мивката. След това накланяме главата на една страна и отваряме устата, за да дишаме през устата. Внимателно поставяме чучурчето на каничката в по-високостоящата ноздра, докато прилегне плътно в нея . Леко почваме да изливаме водата в ноздрата, така че водата да започне да излиза през другата ноздра. Когато половината от водата премине през ноздрите, сваляме каничката, връщаме главата в центъра и оставяме водата да изтече от носа. Изчистете слузта от носа, като внимателно го издухате. После с останалата част от водата продължаваме през другата ноздра.
Следва изсушаване на носа: Запушете дясната ноздра с палец и леко издухайте няколко пъти през другата, за да излезе влагата от носа. Правим същото и с другата ноздра, а след това и с двете заедно. Тази практика отнема около 5 минути и при нормално състояние се прави 1 път дневно. За премахване на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до 3 пъти дневно.

Последователност. Най-добре е джала нети да се практикува сутрин (ако практикувате йога – преди асаните и пранаямите). Но ако е необходимо, може да се изпълнява и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене.
МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВСЕКИ ДЕН! В интернет срещам статии че не трябвало да се прави постоянно. Трябва да знаете, че не всичко, което пише в нета е истина! Повечето статии са написани с цел реклама и често има заблуди там.
Ако я правите всеки ден, ще се разболявате много рядко. Ще има хубав ефект върху кожата на лицето, концентрацията и т.н.

Внимание: Водата трябва да минава само през носа. Ако вода навлезе в гърлото или в устата, това означава, че главата не е пр​а​вилно наклонена. След практиката се уверете, че носът е добре подсушен, в противен случай може да се появят признаци на простуда. Не духайте носа твърде силно. Леко и фино.

Противопоказания: Ако имате хронично кръвотечение от носа, не трябва да правите джала нети, без да се посъветвате със специалист

Упътване за сутра нети – прочистване на носа с каучуково маркуче може да прочетет тук : сутра нети

Автор: Светлана Благоева, Сатянанда Йога учител в Йога студио 108