Палак без паниир (спаначена яхния)

Моля да пускате тук само вегански рецепти - без животински продукти.
BUTTON_POST_REPLY
Аватар
hristo
МненияCOLON 11
Регистриран наCOLON 28 Яну 2013, 09:02

Палак без паниир (спаначена яхния)

Мнение от hristo » 26 Фев 2013, 17:25

палак без паниир
(традиционно индийско ядене във вегански вариант)

това е едно от най-любимите ми индийски яденета и лесно може да се възпроизведе във вегански вид; лесно се готви, а е много вкусно и типично мирише.
преди да започнете да го готвите, обаче Ви трябва да си направите собствена "гарам масала". Повечето вероятно знаете какво е това, а за тези, които не знает ето линк (http://en.wikipedia.org/wiki/Garam_masala) казват, че колкото готвачи има, толкова и масали.

след като се сдобиете със собствена масала (кухнята Ви вече е заухала на индийско) можете да се захванете с готвенето:

продукти:
1. гарам масала (Вашата си гарама масала) - 2 чаени лъжички на 500 гр. спанак
2. кимион, кориоандър на семена - по една чаена лъжичка на 500 гр. спанак
3. джинджифил-настърган пресен или смлян сух и чимен-смлян - по една чаена лъжичка
4. лук една глава и 2-3 скилидки чесън - накълцани на средно дребно, в края на готвенето така или иначе са се стопили в яденето
5. домати (ако са пресни на всеки 100 гр. домат и лъжичка захар и подслаждащо) - на 500 гр. спанак 200 гр. домати; съответно на 1 кг. спанак 400 гр. домати; доматите накълцани на дребно и без люспи, за да не полепват по зъбите и да се налага да се плюят по пода
6. соево сирене - то е за украса и добавяне на вкус към яденето, така че на когото колкото и ако му се харесва
7. и може все пак и спанак (имате опит, че неприятната част със спанака е миенето му, за да няма пясъчен привкус)


Почиствам от корените и лошите листа спанака, измивам го с три води, понякога в кофа, друг път като запушвам кухнеската мивка - само не съм го прал до сега в пералнята (веднъж го мих в кофа, в душ кабината, но ме хванаха и ми забраниха повече да го правя). Изсипвам го в голяма тенджера с капак, кипвам отделно вода и после заливам с врялата вода спанака, затварям капака и забравям за него, за известно време. Докато съм забравил за спанака си подреждам всички други продукти, които надлежно изредих горе. Имайте на ум, че в началото на готвенето всичко става много бързо и е по-удобно да са строени до вас бурканчетата с подправките и продуктите. После изцеждам не много старателно спанака и го нарязвам, както ми дойде, но все пак да не стават ленти като лингуини.

Аз ползвам гхи за мазнина, но веганският вариант може да е с оризово, гроздено или някакво друго неутрално и издържливо на температура олио.

В 3-4 супени лъжици затоплена мазнина първо изсипвам по една лъжичка от семената - кимион и кориандър. Бъркам енергично да не загори и след 1 минута добавям лука и чесъна. Пак бъркам около 3-4 минути и добавям гарам масала, заедно с чимена и джинджифила. Накрая добавям и доматите и намалявам огъня и захлупвам с капак. След като това заври (проверява се като нервно отваряте капака) добавям спанака и разбърквам. Подсигурявам се, че е на слаб огън. Уверявам се, че е достатъчно кашесто, но не е подобно на супа (ако съм ползвал доматено пюре, добавям вода). Подсолявам го - което си е въпрос на вкус. И го оставам на слаб огън - 30 минути ако има гладни, 45 минути до час ако може да се чака. Когато го поднасям, към всяка чиния добавям отгоре нарязано на кубчета соево сирене (ако не веганствате козето сирене му е като капак на гърне, като гащи на дупе). Колкото е по-кисело сиренето, толкова по-добре контрастира на сладникаво-горчивия аромат и вкус на яденето, който идва от масалата и чимена.

Готви се за около час и половина, омирисва много качествено къщата, една порция от него (към 200-300 гр.) в индийски ресторант струва 8-10 лв. А на Вас цялото това количество ще Ви излезе толкова, ако не е и по-малко.

Добър апетит!

Аватар
yoga108
Site Admin
МненияCOLON 30
Регистриран наCOLON 13 Дек 2009, 14:25

Re: Палак без паниир (спаначена яхния)

Мнение от yoga108 » 27 Фев 2013, 12:35

Много благодаря :)
Йога студио 108
http://www.yoga108.info

BUTTON_POST_REPLY